Har du oplevet, at der er blevet delt private billeder eller film af dig uden dit samtykke? Så kan en advokat hjælpe dig med at begrænse delingen, få rejst en sag, kræve erstatning fra krænkeren og være din bistandsadvokat i en eventuel straffesag. Men det er vigtigt, at du reagerer hurtigt.
Ulovlig billeddeling

Er du blevet krænket på sociale medier og været udsat for ulovlig billeddeling? Deling af private billeder og film på internettet med krænkende indhold, som er taget, optaget og videresendt uden samtykke fra personerne, der optræder, er ulovligt. Det er også ulovligt at oprette falske profiler i dit navn med dine billeder på de sociale medier. Det er klart efter dansk ret.

Afhængigt af sagens omstændigheder kan en offentliggørelse eller deling af krænkende billeder eller film være i strid med straffeloven, persondataloven, ophavsretsloven og markedsføringsloven og medføre både bøde- og fængselsstraf. Tag derfor kontakt til en advokat, hvis du opdager, at billeder eller film af dig er blevet delt uden dit samtykke.

Vores advokater kan hjælpe dig med enten at være din bistandsadvokat i straffesagen eller med at føre en civil retssag, hvilket betyder, at du ikke behøver vente på, at politiet og de offentlige myndigheder reagerer på din anmeldelse.


Har du været udsat for et digitalt overgreb?

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en sag eller ej, er du meget velkommen til at sende en e-mail, hvori du kort forklarer din situation. Vi vender tilbage på alle henvendelser inden for 24 timer.


Du er ikke alene

Det er aldrig pinligt at spørge om hjælp! Tværtimod vil du opdage, at du ikke er den eneste, der har været udsat for digitale krænkelser og injurier. Du vil opdage, at der faktisk er noget at gøre i en sådan situation, og at det skal have konsekvenser for dem, der krænker andre mennesker.

Vi har hjulpet mange, som er blevet udsat for digitale krænkelser – af begge køn i alle aldre – med at stoppe deling af krænkende billeder eller film og retsforfølge dem, der har krænket deres rettigheder. Gennemgående kan vi se, at de krænkede ændrer holdning. De går fra at tænke, ”Det er nok også min egen skyld”, til at få troen tilbage på, at det ikke er dem, men krænkerne, der har gjort noget forkert.
 

Reagér hurtigt!

Deling af krænkende billeder og videoer på nettet kan gå ekstremt stærkt, og tid er en afgørende faktor i den type sager. Det er derfor vigtigt, at du reagerer hurtigt, hvis du opdager, at billeder eller film af dig er blevet delt uden dit samtykke.

Vi har udarbejdet en kort guide med fem trin, så du som krænket ved, hvad du skal gøre, hvis du bliver udsat for ulovlig deling på internettet:

  1. Dokumenter krænkelsen
  2. Stop ulykken
  3. Anmeld det til politiet
  4. Kontakt en advokat
  5. Klag til politiet

Den kan læses på foreningen Digitalt Ansvars hjemmeside, eller downloades her som en PDF-fil:


Vi kan hjælpe dig videre

Når du kontakter os, vil vi i første omgang tale med dig om sagen. Hvad er der sket? Har du en ide om, hvem der har delt billederne eller videoen? Har du gemt screendumps, beskeder mv.? Den første opgave for os er at vurdere, om du har en sag, og om dokumentationen er stærk nok.

Vi taler med dig om, hvordan du får anmeldt forholdet, vi hjælper dig med at kommunikere med politiet og vurdere, om der skal anlægges en privat strafferetssag eller ej.

Dernæst vurderer vi, hvordan vi på bedst mulig vis kan hjælpe dig med at stoppe delingen på de sociale medier.

Vi arbejder også tæt sammen med flere forskellige organisationer, som dagligt rådgiver krænkede og ofre for digitale krænkelser. Blandt andet kan vi hjælpe dig med at få kontakt til Red Barnet og Dansk Kvindesamfund, hvis du har brug for at tale med professionelle om det, du har været udsat for, og om de psykologiske og personlige konsekvenser, det har haft.
 

Retshjælpsforsikring eller ret til fri proces?

Det behøver ikke blive dyrt for dig at kontakte en advokat. Ofte vil du være omfattet af enten en retshjælpsforsikring eller reglerne om fri proces, og der behøver derfor ikke at være store omkostninger forbundet med en civil retssag.

Hvis dit forsikringsselskab dækker en civil retssag, betyder det, at dit forsikringsselskab betaler advokatregningen. Vi assisterer selvfølgelig med at kommunikere med forsikringsselskabet om omkostningerne.

På samme måde vil advokathonoraret for arbejdet som bistandsadvokat blive dækket af enten staten eller dit forsikringsselskab. Har du i 2017 en indkomst på under 315.000 kr. som enlig eller under 400.000 kr. som gift eller i andet samlivsforhold, vil du kunne søge om fri proces, og så vil det være statskassen og ikke dig selv, der betaler for sagen.

vil du vide mere?
Hvad kan vi gøre for dig?